Курумбашев: Ако някой е чакал развръзка от вота, тя не настъпи
Курумбашев: Ако някой е чакал развръзка от вота, тя не настъпи / снимка: БГНЕС

Не би трябвало да се очакват предсрочни парламентарни избори в страната. Това мнение изрази пред Дарик кандидатът за евродепутат от Коалиция за България Петър Курумбашев.

„Ако някой е чакал развръзка на тези избори, тя не е настъпила. Ако съберете резултата на БСП и АБВ, ще получите съотношение между Коалиция за България и ГЕРБ от вота през 2013 година", каза той.

По отношение на разликата между първите две политически сили, Курумбашев призова да се изчакат извадките от протоколите, а не да се разчита на екзитполовете, като се позова на резултатите от президентските избори през 2011 година.

На въпроса дали вижда причина за резултата на БСП в представянето на АБВ и Българска левица, Курумбашев каза, че тя е очевидна. Той каза, че ако се съберат резултатите на трите формации, ще се получат проценти, каквито Коалиция за България е имала през 2013 година. „Очевидно са изиграли своята роля и очевидно тези избиратели не са доволни от нещо, което е свързано с БСП, а пък се разпознават иначе като представители на лявото пространство", каза Петър Курумбашев.

„Политическото бъдеще на България е с неясен хоризонт. Може да навлезем в период на политическа нестабилност", каза той. По думите му един следващ парламент, при положение, че има парламентарни избори, би имал шест-седем партии и това му прилича на „италиански вариант" - кратки правителства и дълга политическа нестабилност.

Той направи уговорката, че не вижда в момента възможности за по-стабилно правителство и парламент у нас от настоящите.

Политическото бъдеще на Сергей Станишев трябва да определят членовете на БСП и членовете на ПЕС, но нощта на изборите не е добро време за съвети за политическото бъдеще на някого, каза Петър Курумбашев. Той напомни, че Станишев се е ангажирал да води листата на левицата, но не и да стане евродепутат.