ГЕРБ и БСП в битка за първенството на евровота
ГЕРБ и БСП в битка за първенството на евровота / снимка: Институт за модерна политика

Ако регистрираните в последните няколко проучвания тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европейския парламент да получат между 3 и 6 формации. Това показват резултатите от проучване, проведено в периода 1-12 април 2014 г., на Института за модерна политика.

„Позиционната война” между двете водещи политически сили - БСП и ГЕРБ, все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях. Ако европейските избори се провеждат сега делът на респондентите, които дават своята подкрепа за ГЕРБ е 21,8%, а за БСП  21%. В изследването изрично се подчертава, че тези резултати отразяват декларираните към момента на проучването нагласи на респондентите, а не са прогноза за резултата от изборите.

За останалите политически сили проучването регистрира следните дялове: 7,3% за „България без цензура”-ВМРО-ЗНС (за сравнение: по данни на ИМП - 5% през декември м.г., 5,6% през януари т.г., 8% през февруари т.г.). Към настоящия момент тази декларирана електорална подкрепа отрежда сигурно присъствие на формацията в бъдещия състав на Европейския парламент.

5,1% за ДПС - следва да се има предвид доказаният капацитет на ДПС да мобилизира своите избиратели, което предполага, че реалният изборен резултат на ДПС ще надхвърли декларираната от респондентите към настоящия момент подкрепа. 4,1% за „Атака” - известният ръст в подкрепата за формацията, който регистрира проучването, най-вероятно се дължи на нейната повишена политическа активност в контекста на събитията в Украйна и лансираните законодателни идеи, свързани с доходите и борбата срещу монополите.

Предстои да се види в следващи проучвания до изборите дали става дума за моментна флуктуация или за ръст, който се дължи на мобилизацията на традиционните избиратели на тази партия и би дал шансове за спечелване на евромандат. 3,1% за АБВ - въпреки липсата на осезаем ръст в подкрепата за тази формация, на този етап АБВ запазва шансове да спечели мандат в Европейския парламент. 2,7% за Реформаторския блок - продължаващият спад в декларираната електорална подкрепа за дясната партийна коалиция вече я поставя в зоната на застрашените от оставане под изборната бариера, която в тези избори ще бъде 5,88%.

Общо трябва да се подчертае, че шансовете на формации като „Атака”, АБВ и Реформаторския блок в случай, че запазят сегашните нива на електорална подкрепа, ще зависят пряко от избирателната активност и биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност. Както е известно деклариращите, че в изборния ден ще упражнят правото си на вот обикновено надвишават реалната избирателна активност.

Очакванията на Социологическия екип на Института са, че между 2,4 млн. и 2,7 млн. избиратели ще гласуват на 25 май.

Според данните от проучването не се наблюдава развитие в електоралната подкрепа за НФСБ, който получава подкрепата на 1,2% от респондентите. В проучването се регистрира и електорално присъствие в размер на около и под 0,5% на формации като „Синьо единство”, „Глас народен”, КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия „Зелените”.