Г. Паси: Да не предлагаме напук еврокомисар, правителството да се консултира с опозицията
Г. Паси: Да не предлагаме напук еврокомисар, правителството да се консултира с опозицията / снимка: DarikNews.bg, архив
Г. Паси: Да не предлагаме напук еврокомисар, правителството да се консултира с опозицията
72749
Г. Паси: Да не предлагаме напук еврокомисар, правителството да се консултира с опозицията
  • Г. Паси: Да не предлагаме напук еврокомисар, правителството да се консултира с опозицията

Много е важно, независимо кой ще бъде кандидатът за европейски комисар на България, той да получи максималко широка обществена подкрепа. Това коментира в интервю за Дарик бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Часове след евроизборите Сергей Станишев и Бойко Борисов влязоха в задочен спор по темата, като лидерът на ГЕРБ оспори обявеното намерение на управляващите да излъчат новия български еврокомисар с аргумента, че предложението трябва да направи ГЕРБ - първата по резултати партия на евроизборите.

„Формално правителството е това, което ще предложи българският еврокомисар, но е въпрос на политическа зрялост кабинетът да проведе консултации с опозицията, а да не взима решения напук", коментира в ефира на Дарик Гергана Паси.

"Много по-важен въпрос от личността на еврокомисаря е темата, по която искаме да изпратим еврокомисар - по тази тема не се говори - дали ще е правосъдие, което да речем според мен е почти невъзможно, дали ще бъде някакъв икономически профил", каза Паси.

На въпрос къде са ни шансовете, тя отговори, че не знае. "Не знам къде са ни шансовете, но ако да речем една нация отиде при председателя на ЕК, защото първоначално с него се водят разговорите и кажат "Ние сме силни в тази тема и затова предлагаме този кандидат", това би прозвучало много солидно", коментира Гергана Паси.

Бившият български министър по европейските въпроси коментира, че колкото повече има консенсус около една личност, тя толкова по-силно отива на изслушванията в Европарламента. "Ние не знаем как ще се развият всички разговори по определяне на топ позициите в Европа. Спомняме си какво се случи с един български кандидат. И затова е много важно който и да се кандидатът от българска страна, той да получи максимално широка обществена подкрепа", каза Гергана Паси.

Тя напомни, че формално кабинетът предлага еврокомисар и той е лидерът в процеса. "Но е въпрос на политическа зрялост по какъвто и да е възможен начин правителството да проведе консултации с опозицията. Не решение напук, от това ще спечели само България", категорична е Паси.

Не въпрос дали трябва да бъде изключен още един мандат на Кристалина Георгиева като еврокомисар, Гергана Паси отговори, че настоящият български представител в Еврокомисията е направил добър мандат като еврокомисар и е въпрос на политически разговори и на нейно лично решение.

За обсъждането и предлагането на кандидата на България за член на Европейската комисия има достатъчно време, защото одобряването на националните кандидатури и сформирането на нова Европейска комисия ще стане през октомври.