ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради евроизборите
ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради евроизборите / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската комисия е стартирала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати, научи БНТ.

До четвъртък България трябва да уведоми Европейската комисия дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 година за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата предвижда улесняване на административните процедури за европейски граждани, живеещи в друга държава от съюза, които искат да се кандидатират там за евродепутати. Общо 14 държави, сред които още Белгия, Дания, Франция, Румъния, към началото на февруари не са променили националното си законодателство така, че да отговаря на директивата, и са получили предупредителни писма.

Тези писма са първа стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и до налагане на глоби, ако България не предприеме необходимите стъпки и не осведоми Брюксел за приетото законодателство. По принцип в такива случаи Европейската комисия предпочита въпросът да бъде разрешен преди това, вместо да започва дело.

Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях като цяло намалява непрекъснато. Сега 14 милиона европейци, осем милиона от които в гласоподавателска възраст, живеят в друга европейска страна, различна от родната им.

Европейската комисия се надява 14-те държави, срещу които е започнала наказателната процедура, да успеят да приведат националното си законодателство в крак с европейското преди изборите през май.