Ал. Симов: Единствено левите партии в Европа имат визия за Европейския съюз
Ал. Симов: Единствено левите партии в Европа имат визия за Европейския съюз / снимка: БГНЕС, архив
Ал. Симов: Единствено левите партии в Европа имат визия за Европейския съюз
72529
Ал. Симов: Единствено левите партии в Европа имат визия за Европейския съюз
  • Ал. Симов: Единствено левите партии в Европа имат визия за Европейския съюз

Единствено левите партии в Европа имат визия за Европейския съюз, десницата се оказа една сила на статуквото, която се проваля. Това каза при посещението си в Перник острото перо на левицата и кандидат на „Коалиция за България” за представител в Европейския парламент Александър Симов.

В България сме изгубили способността да разсъждаваме по големите европейски теми и е хубаво да виждаме как Европа гледа към нас и кои политици вижда от нас, каза при срещата си с пернишките медии журналистът.

Симов отбеляза, че в статията си е английско списание за политически анализи бившият министър по европейските въпроси на Великобритания Денис Макшейн посочва, че единственото политическо име, което може да се запомни в Европа, е името на Сергей Станишев.

Ние тук не си правим труда да наблюдаваме европейските процеси, но се оказва, че Макшейн с погледа си върху европейската политика е успял да наблюдава работата на Станишев като лидер на Партията на европейските социалисти и да твърди в статията си, че Станишев има потенциал да бъде най-влиятелната фигура в Европа в близките години. Това коментира Александър Симов в подкрепа на водача на листата кандидати за евродепутати на „Коалиция за България”.

Той отбеляза още, че кандидатите на левицата се опитват в настоящата кампания да развиват идеи за това в каква Европа искаме да живеем и какво трябва да се промени. Симов е категоричен, че десния модел на развитие на Евросъюза го унищожава постепенно и че само левицата има план за спасяването на това, което наричаме „европейска мечта”.

Не виждам срещу нас да има някаква възможност за някакъв дебат. Не съм убеден, че извън БСП политическите партии изобщо разбират идеята на тези избори, каза още Симов за предстоящия на 25 май евровот.

Според него е време Европа да започне да чува от България и отговора „Не”. Той мотивира становището си с това, че българските е политици са известни като „Yes-man”-ите (бел. ред. съгласяващи се) и са затворили всички глави за присъединяването ни към Съюза с едно безкрайно и голямо „Да”, което днес хората изпитват на гърба си. Крайно време е отстояването на националния интерес на България в Европейския съюз да минава и през отговора „Не”, категоричен беше журналистът.

Европа е пред големи промени, тъй като ЕС се отдалечи от своя първоначален замисъл за равноправни държави и народи, подкрепи колегата си проф. Николай Джагаров, който също е сред кандидатите на социалистите да представлява страната ни в Европа. В последните 10 години придържането към либералния модел, към пазарната икономика, доведе до икономическа и политическа криза. В този момент няма място за човека, а ние като лява партия сме за новия политик на Евросъюза, за равноправие и солидарност, заяви още проф. Джагаров.