Запознайте се с Лили Шмид или „швестер Лили”
Запознайте се с Лили Шмид или „швестер Лили” / снимка: Sofia Photo Agency

Представяме ви Лили Шмид или „швестер Лили”, една всеотдайна в обичта си към хората жена. Кюстендилската Майка Тереза живее от 40 години в Германия, „но пъпната ми връв не е прекъсната”, казва Лили и помага. Помага на най-бедните българи. С нейна помощ в страната са пристигали десетки тирове с дарения - храна, медицинска апаратура.

 

Вече пет години в Кюстендил работи безплатна трапезария за бедни, самотни и болни хора, като всеки делничен ден 50 души получават обяд, благодарение на Лили Шмид и на женското дружество „Майчина любов”. „Ако не е тя, ние бабите сме все загинали с тия пенсии от 100 лева се живее трудно. Тя е много добър човек”, споделя една от жените, които получава безплатен обяд. Мъж, който също ползва услугата на трапезарията казва: "За мен тя не е добър човек, а нещо повече от добър човек, защото един човек като нея, вместо да си гледа старините и имането, тя се е втурнала с всички сили, като една пчеличка, да събира благо, медец, за да го раздава на бедните си съграждани".

 

По време на празника на Кюстендил „Кюстендилска пролет” Лили Шмид ще отпразнува 84-та си годишнина. Наградите не са важни, но все пак, тя е носител на орден „Мадарски Конник” Първа степен за дарителската й дейност в България и орден „Фердинанд Кройц” за принос към Федерална Република Германия.

 

Опора на Лили Шмид в Кюстендил е дружеството „Майчина любов”.

Д-р Силвия Попова: Лили Шмид е прекрасен човек, рядко се раждат такива хора. Тя е пълна с енергия, неуморима и само мисли как да се помага на хората. тя има голямо сърце, такива хора не се раждат или те са единици. В Германия Лили получава много писма не само от Кюстендил, а от цяла България – закъсал, болен, беден. Лили веднага помага оттам. В първите години, когато нямаше внос на лекарства, имаше едно дете с левкимия и всеки месец се нуждаеше от инжекции, които бяха много скъпи, тя си осигуряваше в продължение на 2 години от Германия, без пари, естествено, сега момчето е голям, хубав мъж. Това е само един от многото случаи.

 

Йорданка Тасева: В тежките години на прехода събираше от Германия помощи, дрехи, домакински уреди, перални, печки, докарваше ги с тирове и ги раздаваше на нуждаещите се в Кюстендил. Чест прави на г-жа Шмид, която се е откъснала от нашата страна, но като дойде и видя на какъв хал сме, даде всичко от себе си, за да даде помощ на ближния. Тя е в напреднала възраст, но никога, когато човек я види, няма да й даде годините, защото е изпълнена с енергия да помага непрекъснато.

 

От Франкфурт, Германия всеки ден с мисъл за родна България – Лили Шмид: Не съм забравила миналото си и затова благодаря на Бог, че живея тук и мога да помагам на моите сънародници. Аз съм си българка и си оставам българка, независимо че над 40 години живея в България. Аз ставам и лягам с мисълта за България и всичко, което правя, го правя от душа и моята награда е тази, която получавам от бедните хора – техните удовлетворени очи, усмивката им, благодарността им. Това е най-скъпото, което ценя много, което ме топли, което ми дава сили да работя още въпреки годините, които нося на гърба си.

 

Мечтата на тази достойна българка, почетен гражданин на Кюстендил, е в общината да се направи дом за възрастни хора.