Емил Антонов
Емил Антонов / netinfo
Инж. Тони Тончев, Радио Отзвук, предлага:

Един голям български родолюбец и патриот, с много богат политически живот, както и с изключителни постижения в областта на радио и телевизионни предавания извън България – г-н.

Той емигрира от България в началото на 50-те години в Турция, където поради богатия си политически опит от България, заема пост в управата на лагер за бежанци и като такъв спомага на много други емигранти по това време да се оправят в трудния път на политическата емиграция.

Активен земеделец, г-н Антонов впоследствие става касиер на единствената емигрантска политическа партия, призната от западните държави – БНК (Български национален комитет), ръководена от Г. М. Димитров (Гемето).

В следващите години, работейки за д-р Димитров, г-н Антонов го придружава на много политически срещи. По-значителните са – заседания на Съвета на поробените народи със седалище Ню Йорк, както и като делегати на първото заседание на Комитета за Европейска общност със седалище Брюксел, за който можете да видите снимки в галерията на БНК - http://www.zemedelskozname.com/bnk/Galery/Gemeto4.html

Следват и много официални политически посещения в Турция, Италия, Франция (http://www.zemedelskozname.com/bnk/Galery/Gemeto3.html)

Д-р Димитров и Г-н Антонов са приети официално за почетни граждани на щата New Hampshire в САЩ за тяхната активна политическа дейност -http://www.zemedelskozname.com/bnk/Galery/Gemeto4.html

Политическите позиции, които г-н Антонов заема в емиграция са: член на постоянното присъствие на младежкия земеделски съюз; участие в задграничното ръководство на БНК; делегат на Съюза на поробените народи в Ню Йорк; член на международния земеделски съюз в Ню Йорк;

Той се е срещал лично с президент Буш – баща, финансовия магнат Рокфелер, всички губернатори на Ню Йорк в последните 30 години, Адмирал Милер – бивш командващ флотата на САЩ, Хариман – посланик на САЩ в Съветския съюз по времето на студената война, бившите министър-председатели на Полша – Николачек, Унгария – Наги, Сърбия – Гаврилович, Хърватско – Мачик, Турция – Кьополю и много други.

Професионалната кариера на г-н Антонов е също така блестяща, както и политическата. Той е първият българин, собственик на професионален лиценз за средновълново радио в САЩ. През 1962 година открива първата официална професионална българска средновълнова радиостанция извън България в Ню Йорк, където е продуцент и водещ на Balkan Echo Studios, WHB1 (105.9). Там се водят в течение на години български радио предавания, както и предавания за други националности. През 1966 година в студиото на Антонов в Ню Йорк започва първото българско телевизионно предаване извън България.

Мотото на г-н Антонов е: “Трябва да знаем кои сме, откъде идваме и да се гордеем, че сме българи”. Българското национално радио, както и телевизия правят многократно предавания за неговата изключително активна и ползотворна политическа и професионална дейност. Познат на журналитите в България като „доайенът на българските радио и телевизионни предавания в САЩ”.

Има множество грамоти от български и други общности за активната му дейност в радио и телевизионни предавания в САЩ, както и специална статия относно неговото телевизионно студио в Ню Йорк и приноса му към етнически телевизионни предавания – издадена в TV Guide – най-популярният телевизионен справочник, четен от 40 милиона души дневно – http://www.otzvuk.com/Web_files/about_us.htm

През 2000 той основава с лични средства 24-часовото българско интернет „Радио Отзвук” от West Palm Beach – Флорида, което вече девет години радва хиляди българи, от над 60 страни по света.