„Целта ни е да подпомогнем младите хора в случаите, в които те имат интерес не само да се върнат в София и градовете където са ситуирани големите работодатели, предлагащи високоплатени работни места, но и в малките населени места. Това е причината да подкрепим и самия работодател. Не съществува българска фирма, която да няма нужда от висококвалифицирани кадри. Около 10 000 са обявените работни места в цялата страна. Основно се търсят икономисти и инженери”. Така зам.-социалният министър Зорница Русинова коментира идеята българите в чужбина да бъдат стимулирани да се завърнат у нас чрез различни привилегии, предаде NOVA.

94% от институциите за деца са закрити

„В момента над 6 000 са младите хора, които учат в престижни университети във Великобритания. Около 1 200 в Шотландия, 1 400 във Виена и близо 7 000 учащи в Германия. Проведохме проучване сред тези млади хора и над 60% от тях имат желание да се върнат в България”, добави Русинова.

Самотни майки и бедни семейства ще бъдат подпомагани със стоки от първа необходимост

 

„За нас е важно да гарантираме на всички тези млади хора, които отиват да учат в престижни университети, че можем да ги подкрепим. Дългият път да задържим младите в България е през инвестициите в образованието. Когато има качествено обучение - средно и висше, голяма част от младите хора ще останат у нас”, посочи още Зорница Русинова. 

NOVA