Знеполският епископ Йоан е новият Варненски митрополит
Знеполският епископ Йоан е новият Варненски митрополит / снимки: БГНЕС
Знеполският епископ Йоан е новият Варненски митрополит
69147
Знеполският епископ Йоан е новият Варненски митрополит
  • Знеполският епископ Йоан е новият Варненски митрополит

Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит. Днес, по време на избора за глава на Варненската епархия, духовникът получи 9 от 12 гласа на митрополитите. Другият кандидат за наследник на покойния дядо Кирил - Мелнишкият епископ Серафим получи само 3 от гласовете - на Великотърновския митрополит Григорий, на Пловдивския Николай и на Западно- и Средноевропейския - Антоний.

Така за светлия християнски празник Коледа варненци вече имат своя нов митрополит. Епархийския престол във Варна овдовя, след като на 9 юли митрополит Кирил бе намерен мъртъв в близост до морската ни столица.

„От името на Светия синод на българската православна църква, Българска Патриаршия провъзгласяваме за канонически Варненски и Великопреславски митрополит преосвещения Знеполски епископ Йоан". С тези думи Негово Светейшество българският патриарх Неофит обяви досегашния епископ Йоан за новия Варненски митрополит.

Гласуването се извърши в Синодалния параклис като всеки от митрополитите върху разтворено Свето Евангелие собственоръчно изписа името на един от двамата избраници.

Те бяха излъчени миналата неделя по време на т.нар. Епархийски избори. След като преди ден Синодът разгледа документацията на Йоан и Серафим и я обяви за изрядна, се стигна и до днешния избор, който излъчи за наследник на покойния дядо Кирил Йоан.

„От тук насетне отговорността, която поемам в днешния момент и милостта на Бога да ни укрепява за благодатно служение в полза на народ, отечество. Онова, което блаженопочиналият Варненски и Великопреславски митрополит Кирил вършеше и много неща той стори, трябва да се продължи това дело. Това е една висока отговорност и всичко онова, което се изисква във всички фронтове на учителната дейност на Светата църква, на образованието и възпитанието на подрастващото поколение и цялата младеж. Всичко онова, което е за безбедно служение и пребиваване в светото православие, в спасителната вяра и душегрижието за всяка една християнска душа", заяви Йоан.

Кръстът, който новоизбраният митрополит поема, е тежък и труден, смята Мелнишкият епископ Серафим, който бе другият кандидат за епархийския престол.

„По принцип е труден този пост, тъй като това е велика отговорност за стотици хиляди човешки души, която той поема днес. Това е носене на един тежък кръст, така че каквото и да е положението и в която и да е епархия, кръстът е тежък и труден", заяви епископ Серафим.

По време на избора в Синода присъстваше група от хора, която негодуваше и при всяка митрополитска реплика „достоен", отправена за Йоан, отвръщаше „недостоен". Хората бяха определени от останалите като провокатори. Малко по-късно обаче се стигна до намеса на полицията и страстите бяха потушени.

Новоизбраният митрополит Йоан встъпва в правата си от днес - в деня, в който Светият синод му съобщи, че е канонически избран. Още утре той ще отпътува за престолния си град Варна, за да бъде официално въдворен на митрополитска катедра.

Знеполският епископ Йоан е новият Варненски митрополит
netinfo

Кой е Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. Постриган е за монах от бъдещия Ловчански митрополит Гавраил.

През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. През следващите 10 години той е най-близкият сътрудник на патриарха. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит (сега Неофит).