Банско
Банско / БГНЕС, архив
Значителен ръст на чуждестранните туристи се регистрира в зимните ни курорти, съобщи министърът на туризма Стела Балтова. През месец декември увеличението е 19% в основните курорти Боровец и Банско. 58% е ръстът на полските посетители, 46% повече германци практикували зимен туризъм в България, туристите от Великобритания са повече с 33 на сто, ръстът от гърци е 27%, а от турци 15 на сто.

Стела Балтова
БГНЕС, архив

"Моите очаквания са да направим и изключително добър летен сезон. Очакваме около 9 млн. туристи", посочи Балтова. Тя заяви, че с работата си в служебния кабинет иска да убеди всички, че туризмът трябва да се превърне в национална кауза, тъй като има най-голям принос в БВП.

И според песимистичните прогнози очакваме ръст в зимния туризъм

"Част от приоритетите ми е осигуряването на качествена услуга и обслужване, както на ниво администрация така и в бизнеса", каза министърът. Стела Балтова коментира и световните тенденции за ръста на краткосрочните пътувания.

"Ние трябва да имаме готовност да посрещнем един такъв турист по най-добрия начин, тъй като той ще остане в България за по-кратко време. Да го насърчим отново да се върне. Такива посетители се интересуват от друг вид туризъм. Не е задължително да идват за ваканция на морето или на ски. Искат да видят културно-исторически забележителности, опера, балет. Това е коренно различно от това, което предлагаме", поясни тя.