Златанова: Професионалните гилдии да не си говорят с писма
Златанова: Професионалните гилдии да не си говорят с писма / снимка: БГНЕС
Златанова: Професионалните гилдии да не си говорят с писма
71501
Златанова: Професионалните гилдии да не си говорят с писма
  • Златанова: Професионалните гилдии да не си говорят с писма

Увеличението на адвокатските хонорари ще доведе до ограничение на достъпа до правосъдната система. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, по повод последните промени в адвокатските възнаграждения. Златанова допълни, че е време магистратите да спрат с писменото общуване и да обсъждат открито проблемите в правосъдната система и професионалните им противоречия.

Златанова призова адвокатската колегия да преустанови решението си за увеличение на хонорарите си от два до четири пъти.

„Призовавам колегите адвокати да преосмислят това решение. Не мисля, че е подходящо в дадения момент в икономическото положение на страната. Нашите доходи не са се увеличили три пъти, за да бъдат увеличавани някои такси до три пъти Това има отношение към достъпа до правосъдие в негативен план”, коментира тя.

Правосъдният министър коментира искането на Съюза на съдиите Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две квоти. „Не е добре професионалните гилдии да си говорят с писма. Само аз май не съм писала писма досега. Да взема да напиша едно до всички магистрати. Няма как всички наболели въпроси да се решат без диалог”, заяви още Златанова.

Правосъдният министър напомни, че тази година престоят важни избори в съдебната система и магистратите трябва да възстановят открития диалог помежду си.