Златанова: Правителството няма позиция по протеста на студентите
Златанова: Правителството няма позиция по протеста на студентите / снимка: БГНЕС, архив

„Правителството няма позиция по протеста на студентите".

Това заяви пред bTV правосъдният министър Зинаида Златанова.

Тя се мотивира с липсата на мнение у управляващите с това, че „окупаторите" поставят чисто политически искания, които „съвпадат с тези на групи от протестиращи граждани от няколко седмици".

"Правителството би имало позиция, ако студентите протестираха примерно срещу лошото качество на висшето образование, срещу липсата на достатъчно средства в техните университети. Тогава правителството би могло да отговори, да помисли или да влезе в преговори", поясни Златанова.

В момента се изработва новата програма „Наука и образование за интелигентен растеж", която по думите ѝ ще налее 1 милиард лева в следващите 7 години в българското образование и наука.

„Очевидно това не е първа точка от дневния ред на протестиращите студенти и не ги вълнува в такава степен, в каквато ги вълнува в такава степен, в каквато ги вълнува оставката на правителството. Младите хора е добре да имат гражданска позиция. Друг е въпросът, че мястото на политическите партии не е в университетите", каза министърът.

Относно мораториума за продажбата на земя на чужденци Златанова заяви, че кабинетът няма да изпълни решението на парламента, защото чисто юридически това означава той да наруши Конституцията.