Златанова: Езикът на омразата не е български патент
Златанова: Езикът на омразата не е български патент / снимка: БГНЕС, архив

„Българите сме известни като толерантна нация, езикът на омразата не е български патент и той не е в обращение от вчера или от днес".

Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на конференцията "Речта на омразата и ролята на гражданското общество" в София.

Според нея напоследък сме свидетели на тревожно явление в обществения живот - засилване на езика на омразата.

Златанова цитира изследване, представено в рамките на форума, според което 45,6 процента от анкетираните през последната година са се сблъсквали с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства.

„Българският законодател е предвидил наказания, езикът на омразата се преследва по българския Наказателен кодекс. Фактът, че 66 процента от хората смятат, че Прокуратурата трябва да преследва езика на омразата, показва отново, че българите сме толерантни", добави Златанова, цитирана от БТА.

Вицепремиерът приветства реакцията на представители на гражданското общество, изразена чрез мирни шествия срещу проявите на ксенофобия и припомни неотдавнашната съвместна декларация на президента Плевнелиев и премиера Орешарски срещу надигащата се вълна на нетолерантност.

„Българският народ е доказал през годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда и че това е част от културата ни и основателен повод за гордост", каза Златанова.

Според нея така, както с право българските граждани реагират срещу всеки опит да се гледа на тях като на "втора ръка европейци", така и българите в никакъв случай не трябва да дават повод за дискриминация, особено на хора, попаднали в чужда държава, бягайки от война.

Златанова отбеляза също, че трябва да се има предвид, че всеки един може да попадне при някакви обстоятелства в състояние, в което да бъде дискриминиран по някакъв признак.