Зинаида Златанова
Зинаида Златанова / DarikNews.bg
Министърът на правосъдието има право да иска дисциплинарна отговорност от уличения в корупция съдия. Това е възможно след новата поправка в закона. Оттук нататък предстои да се проследи как ВСС ще погледне на казуса. Предстои една тежка процедура, описана в Закона за съдебната власт. Това заяви бившият правосъден министър Зинаида Златанова в БНТ.

Тя допълни, че ВСС трябва много сериозно да погледне на този въпрос. „Това е една институция, която няма добър имидж в решаването на подобни казуси. Пожелавам им да се справят този път“, каза Златанова. Бившият министър на правосъдието добави, че обвиненият съдия ще трябва да бъде изслушан във ВСС.

Данаил Кирилов призова ВСС да уволни съдия Миталов

В световен мащаб през последното десетилетие борбата с корупцията е титанична. Това е едно зло, което е разпространено навсякъде. САЩ са водеща държава в тази борба. Те са образец за правова държава и там изключително агресивно се борят с тези явления. Убедена съм, че са имали сериозни причини, за да отправят тези обвинения“, подчерта Златанова. По думите ѝ този закон, по който бе уличен съдията ни, касае корупцията и нарушаването на човешките права.

„В последните дни с изумление установявам, че хора, които се имат за проевропейски ориентирани, изключително упрекват САЩ заради тази стъпка. Това показва разлика в ценностите между нас и САЩ. За нас казусът е маловажен, защото обвиненият не е известна фигура. Съдебната система е крайната институция, която трябва да въздаде правосъдие. Ако там има корупция, няма как да се справим с този проблем. Време е да започнем да говорим за корупцията в съдебната система“, категорична е Зинаида Златанова.


Държавният департамент на САЩ: Съдия Миталов е участвал в сериозна корупция

Тя коментира още, че екстрадицията е сложен международно-правен инструмент, когато имаме замесена трета държава, извън ЕС. „Това ще е доста трудно. ЕС е единственото пространство, където това става много бързо и лесно, затова и бягащите лице, не се крият в тези страни. Процесът не е лесен, не може да стане за дни или седмици“, каза още юристът.
БНТ