Зинаида Златанова призова да сме толерантни към различните
Зинаида Златанова призова да сме толерантни към различните / снимка: БГНЕС

Трябва да се възприеме солидарността и търпимостта към различните не като нещо, което ни се налага отвън, а като път към национално съгласие, като култура, в която да възпитаваме нашите деца. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриване на кръгла маса „Върховенство на закона и недискриминация”.

Златанова подчерта, че трябва да сме признателни и горди от смелостта на българското общество, което не допусна изпращането на българските роми в лагерите на смъртта.

„Миналото ни напомня за трудните моменти и ни дава сили да продължаваме напред, но настоящето прави нови предизвикателства пред нас като нация и държава за повече солидарност в името на демократичните принципи на устройство и поведение, които сме възприели и следваме”, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Златанова отбеляза, че конституционната основа, че всички граждани са равни пред закона е налице, но нейното осъзнаване и опазване са всекидневна задача. „Правата на човека са върховно постижение на демократичните общества, но могат да бъдат застрашени във всеки един момент, затова трябва да имаме смелостта да ги отстояваме. Трябва да се възприеме солидарността и търпимостта към различните не като нещо, което ни се налага отвън, а като път към национално съгласие, като култура, в която да възпитаваме нашите деца”, подчерта правосъдният министър.

Според Златанова има още непреодолени стереотипи и дефицити, но важното е, че има воля и подкрепа за тяхното преодоляване.