/ iStock/Getty Images
234 машини обработват към момента републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

Обработката на настилките продължава, а при усилване на снега ще се включи допълнителна техника. Проходът "Петрохан" е проходим при зимни условия, снежната покривка в района е около 40 сантиметра. От 17.00 ч. на 9 март, когато започна да вали сняг, до момента, снегопочистващата техника на пътноподдържащата фирма обработва настилката на прохода и работата не е спирала, посочват от пътната агенция.

Утре в 14 области в страната - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Сливен, Кърджали и Хасково, е определен жълт код за потенциално опасно време със значителни валежи от сняг и условия за снегонавявания.

АПИ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.