Жълтите се събират, за да сближават позиции?
Жълтите се събират, за да сближават позиции? / netinfo

За 10.30 часа в централата на НДСВ е свикано заседание на жълтата парламентарна група, на което депутатите ще обсъдят ситуацията в партията след неделния конгрес на НДСВ и обвиненията за манипулации на форума.

Снощи в сградата на Народното събрание на пл. „Батенберг” депутати и министри на НДСВ се събраха отново неофициално, след като беше съобщено на медиите, че се отменя обявеното по-рано заседание на ПГ на НДСВ в 17 часа. Първоначалното намерение беше на заседанието да бъде изслушан и Милен Велчев, като се обсъди и позицията на мнозинството от депутатите, че конгресът на НДСВ в неделя не е бил легитимен.

В сряда вечерта 37 депутати и министрите на НДСВ се обединиха около извода на работната група, която проверява организацията и провеждането на конгреса, че са налице поне девет юридически нарушения, които правят форума на жълтите нелигитимен.

Сред констатираните юридическите нарушения царистите посочват, че на форума са участвали делегати, които не са членове на НДСВ, провеждани са заседания без проверка и осигуряване на кворум, допуснато е издигането на кандидати за членове на Политическия съвет, които не членуват в жълтата партия. 37-те депутатите и министрите предлага да се потърси политическа отговорност от организаторите на конгреса и от тези, които са го ръководили.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски замина вчера за Германия. Снощи пред Дарик проф. Огнян Герджиков съобщи, че в разговор с него лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е подкрепил идеята работна група да провери съмненията за нарушения и манипулации на конгреса. Той струва ми се даже е инициатор на това нещо, защото подхвърли идеята дали не би било добре да има една работна група, допълни Герджиков. Според него юристите в тази група вероятно ще излязат със своите заключение доста по-рано от първоначално обявения срок за работа от 10-15 дни.

Според Огнян Герджиков едва ли на днешното заседание на групата ще се решат всички проблеми в НДСВ, но имало воля да се потърси сближаване на крайните позиции в партията и да се намерят най-точните решения, за да не пострада престижа на партията.