/ ThinkStock/Getty Images
Жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморие за 17 юли, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
 
Над морето ще духа североизточен вятър с пориви 20 м/сек и вълнение на морето 3-4 бала.

карта
netinfo

В понеделник валежите в страната отслабват
 
Жълтият код означава потенциална опасност и повишена вероятност за опасни метеорологични явления, които могат да причинят щети.
 
От НИМХ препоръчват да се следи прогнозата за времето и да не се предприема неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.
 
Иначе валежите в понеделник ще са на по-малко места и ще отслабват. Облачността ще е значителна. Ще духа слаб, в източната половина на страната - умерен до силен североизточен вятър. Максимални температури се очаква да са между 18 и 23 градуса, в източните райони до 25-26 градуса. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юли, посочват от НИМХ - БАН.

Кога се завръща топлото и слънчево лято?
 
В планините ще е облачно, на много места с валежи. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13 градуса, на 2000 метра Ц около 8 градуса.
 
По Черноморието облачността ще е значителна, ще превалява дъжд. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 24-26 градуса. Температурата на морската вода ще е 23-25 градуса. Вълнението на морето ще е 3 -4 бала.

Какво време ни очаква през юли?
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg