Животните вън от Хисар, собствениците готови за протест
Животните вън от Хисар, собствениците готови за протест / снимка: БГНЕС

До края на месец май всички селскостопански животни, които се отглеждат от жителите на Хисар, ще бъдат изведени от територията на града.

Забраната в курортното селище се налага от реда и условията, записани в общинската наредба, която влезе в сила от началото на годината. Уведомителни писма са изпратени до всички стопани. Това потвърди за Дарик радио главният експерт в общинския отдел “Селско стопанство и гори” Иванка Стехова.

Едрите животновъди, а за такива се считат всички, които надвишават определения в наредбата брой животни, са длъжни до 31 май да изведат стадата си най-малко на 50 метра извън града и то за своя сметка. Очаква се много от тях да не се подчинят на новите условия, наложени от наредбата и да протестират активно.

Предстои кметът Георги Пирянков да назначи специални служители, които ще започнат проверки по места и ще налагат глоби и санкции при неизпълнение на наредбата. Последната е в сила и за селата от общината. Предстои уточняването на процедурата по извеждането на големите стада животни и от там.

Още новини от Пловдив