Жителите на Хасково в напрежение заради прогнозата на Лещански
Жителите на Хасково в напрежение заради прогнозата на Лещански / снимка: Sofia Photo Agency

Геофизици, учени и дори астролози, са категорични, че по Великден земетресение в Хасково няма да има. Много от хората обаче са изплашени от прогнозите на астролога Емил Лещански за разрушителни трусове в града и жертви точно на най-светлия християнски празник.

 

Някои от хората в Хасково през седмицата си купуваха палатки, други застраховаха жилищата си. Днес се появиха слухове за палатков лагер в парк „Кенана”, но засега такъв няма. Много от хасковлии смятат да прекарат празниците извън града при роднини.

 

Пред Дарик геофизикът от сеизмичната станция в Димитровград Йордан Георгиев, заяви, че „твърденията за трус от 6-7 степен по скалата на Рихтер са безпочвени и нереални, тъй като района на Хасково не е сеизмична зона". „Няма да стане изобщо, но ако все пак се случат някакви събития те ще са по места където се генерират слаби трусове с магнитуд даже под 3-та степен”, допълни Георгиев.

 

Местен сайт публикува извадки от интервю на Лещански пред печатно издание, в което той казва, че аргументите за твърдението му с божествени и че отдавна имал постоянна връзка с небето, но не искал да го афишира.

 

Междувременно няколко белгийски медии намериха темата за интересна. Град в България бе обхванат от паника, след като известен български ясновидец предсказа ужасяващо земетресение в нощта на неделя срещу понеделник, пишат те и посочват, че "десетки семейства от Хасково вече са напуснали града, други пък закупили палатки, спални чували и завивки, готвейки се да изкарат нощта на открито".

 

Преди седмици ясновидецът Емил Лещански заяви, че земен трус със сила между 6-а и 7-ма степен по скалата на Рихтер ще предизвика тежки разрушения в Хасково на 19 април - Великден. Това накара Българската църква да припомни, че "не трябва да се вярва на ясновидци", а властите посочиха, че земетресенията не могат да се предсказват, отбелязва белгийската осведомителна агенция Белга.

 

Предизвикана от ясновидеца тревога свърши голяма работа на застрахователните компании, които отчетоха безпрецедентен бум на застраховките, добави белгийското радио. 

 

Новини от Хасково