Жители на търговищко село протестираха и блокираха главен път
Жители на търговищко село протестираха и блокираха главен път / снимка: DarikNews.bg, архив
Жители на търговищко село протестираха и блокираха главен път
55945
Жители на търговищко село протестираха и блокираха главен път
  • Жители на търговищко село протестираха и блокираха главен път

На спонтанен протест се вдигнаха днес жителите на търговищкото село Лиляк. За около половин час, те блокираха главния път в селото, свързващ града с други населени места.

През селото минават много товарни автомобили - едните превозват боклука на града до сметището, но те са разгневили хората. Техният протест е срещу камионите, които возят материали от близката каменна кариера. В центъра на село Лиляк се събраха много жители, които искаха да изразят недоволството си от премиването на товарните автомобили с висока скорост. Онези, които живеят близо до пътя, споделиха, че от вибрациите къщите има са се напукали. Камионите се движели почти денонощно и не ги оставяли да спят спокойно.

Жители на Лиляк разказаха, че наскоро изпаднал голям камък от ТИР, който счупил стъклото на паркирала кола. Не били редки и случаите, когато пешеходци са се разминавали на косъм с тежките машини. Никой не спазва ограниченията тук. На входа на селото има знак, който показва, че скоростта в населеното място трябва да бъде да бъде не повече от 40 км/ч, сподели Георги Иванов от селото.

Тъй като протестът беше спонтанен и нямаше нужното разрешение, полицаите разпръснаха бързо хората. За да успокои недоволството им на място беше дошъл и секретаря на община Търговище Валери Симеонов. „Пътят е трети клас републиканска пътна мрежа и трябва да се намесят държавните институции, за да се реши въпроса докрай”, обясни той.

Исканията на хората от селото са да се направи околовръстен път, по който да се движат тежките автомобили. Преди 30 години имало план за такъв, но до построяването му така и не се стигнало. Жителите на Лиляк обявиха, че ще подадат нужните документи о институциите и ще протестират докато исканията им бъдат удовлетворени. За сряда те предвиждат ново едночасово блокиране на пътя.