/ БГНЕС
Днес хората от село Труд, Община Марица, ще излязат на гражданско неподчинение. Причината за протеста са силните и интензивни миризми във въздуха от функциониращата наблизо централа за производство на топло- и електроенергия от биомаса.

Борбата на засегнатото население с обгазяването от това производство продължава вече 5 години.

В годините сдружението „Бъдеще за село Труд“ е сигнализирало всички институции и постоянните проверки са провокирали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към производствения процес. Със спирането на протестите зарази извънредната епидемична обстановка операторът спира да изпълнява и минималните задължения относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми, поясниха на предния протест жителите на селото.

От гражданското сдружение не са съгласни и с твърдението на отговорните институции, че упражняват контрол върху централата, работеща с биомаса, защото проблемът с нетърпимите миризми остава. От становище на Министерството на здравеопазването става ясно,че тези миризми са вредни за живота на хората и не би трябвало да има такива миризми във въздуха.

Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, МОСВ и РЗИ не могат да установят наличието или неналичието на миризма във въздуха.

От „Бъдеще за село Труд“ имат очаквания еврокомисари да дойдат на място и да установят факти по случая в село Труд. По казуса е адресирана Комисията по петициите на Европейския парламент.

Организаторите на протеста от сдружение „Бъдеще за село Труд“ са изпратили покана за участие до всички парламентарно и непарламентарно представени партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други местни ръководства.

Под мотото „Търпението се изчерпа“ протестиращите очакват всички поканени лица, включително и тези, отправящи сериозна заявка за бъдещо управление на държавата, за да получат гаранция, че реални ангажименти ще бъдат поети и проблемът ще бъде трайно и кардинално решен.

Протестът е насрочен за 18.30 ч. в четвъртък.
БГНЕС