Жители на пернишки села блокираха пътя Перник-София
Жители на пернишки села блокираха пътя Перник-София / netinfo
Жители на пернишките села Голямо Бучино, Люлин и Дивотино блокираха тази сутрин след 8 часа движението по пътя от Перник за София през Голямо и Мало Бучино и Суходол.

Протестът им е срещу строителството на магистрала „Люлин” и липсата на пътен възел към населените им места. За половин час живата верига натрупа около 100 автомобила, тръгнали за столицата.

Сред протестиращите бе и кметът на Перник Антоанета Георгиева, която подкрепи претенциите им за изграждане на пътна връзка, която да се ползва от Люлин, Голямо Бучино и Дивотино за пряк достъп до магистрала „Люлин”.

Освен за отклонението местните жители протестираха и срещу преминаването на над десеттонните камиони по шосето, което и без тежките коли е в не добро състояние. Сред множеството кметът на Перник Антоанета Георгиева припомни, че при общественото обсъждане на проекта за магистралата през 2004 година в протокола е записано отклонение за Бучино, което не е отразено по-късно в проекта.

При последвал сигнал, от МРРБ е направен отказ за изграждане на съоръжението, поради оскъпяване на строителството.

Ако не бъде осигурена пряката пътна връзка, жителите на трите пернишки села ще трябва да ползват пътен възел „Църква” за придвижването си до София, което удължава трасето с 10 километра.