Жители на Мрамор протестираха срещу кариерите в селото
Жители на Мрамор протестираха срещу кариерите в селото / Sofia Photo Agency
Протестна нота на заместник-министъра на околната среда и водите Йордан Дардов бе връчена днес официално. Това стана след протест, организиран от граждански сдружения от село Мрамор, които се обявиха против изграждането на кариера в близост до домовете им в селото. По време на срещата с протестиращите Дардов обяви, че извършените до този момент процедури по издаване на разрешение за кариерата са законни и допълни, че оттук нататък следва провеждане на обществено обсъждане за изграждането на кариерата и издаване на ОВОС.

Аргументите на протестиращите против изграждането на кариера на територията на село Мрамор ще бъдат взети предвид при изготвянето на крайното решение на Министерство на околната среда и водите, каза Дардов не срещата с представители на протестиращите екосдружения и неправителствени организации. На срещата стана ясно, че експертите, които ще изготвят оценката за въздействието на околната среда, се наемат от фирмата-изпълнител, което според протестиращите ще доведе до субективно изготвяне на оценката.

Жителите на Мрамор бяха категорични, че изграждане на кариерата няма да бъде допуснато, защото така ще бъде застрашена екологията на района. Час преди това жители на село Мрамор излязоха на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите срещу обявеното от гръцката фирма „Кариери за чакъл и пясък – България” намерение да изрови сух кратер от 350 дка в землището на селото.

„Протестираме срещу погазването на законите в България” – това каза председателят на обществения съвет в Мрамор Григор Толев и допълни, че според намерението на фирмата изкопът трябва да представлява суха кариера, а не тип езеро, което ще доведе до това Мрамор да се напъни с пясък.

По думите на Толев, фирмата за чакъл и пясък е провела проучвания през 2005 година, но не е ясно как се е сдобила с кадастралния план. Проведени са 17 сондажа на площ от 1000 кв. метра. Регистрирано е търговско откритие върху площ от 354 декара, според което е открит чакъл. Следващата инициатива е на 22 март, когато ще се проведе национален фестивал на Белия щъркел, на който бяха поканени и заместник-министър Йордан Дардов, както и министър Чакъров.