Жители на град Левски протестираха срещу реформата в здравеопазването
Жители на град Левски протестираха срещу реформата в здравеопазването / снимка: Дарик-Плевен

Около 300 жители на град Левски и лекари от общинската болница излязоха на протест срещу реформата в здравеопазването и закриване на две от петте отделения на лечебното заведение. Реформата ще доведе до фалит на болницата, категорични бяха хората. Двете най-добре работещи отделения на болницата в Левски - вътрешно и неврологично, ще затворят врати от утре, тъй като не отговарят на новите изисквания на касата, съобщи управителят д-р Люмил Великов.

Значително намален е и бюджетът на лечебното заведение, което няма да може да се справи с 75 000 лева месечно, тъй като само разходите за заплати са 100 000 лева. Това означава агония, последвана от сигурен фалит, обясни д-р Яким Якимов от ОбС в Левски. "С тези пари ще си седим на гарата, която ще бъде нашата чакалня на нашата бъдеща болница. От гарата ще тръгваме и там ще се връщаме, защото реформата ще изпрати болните хора от Левски на 50 км в Плевен", прогнозира д-р Якимов и заяви позицията на градчето.

"Това, което гражданският инициативен комитет организира в момента, е последната мирна изява, ние няма доброволно да закрием това, което сме градили с любов и няма да го дадем с цената на нищо", каза още той. Пенсионерите, които ще са най-ощетени от евентуално закриване на отделенията и бъдещ фалит на болницата, се обърнаха към управляващите с думите: "ако управлението и държавата иска да се освободи от нас, възрастните хора като бреме, нека приложи реформата, която е замислило".

Гражданите на Левски подкрепиха и специална декларация, адресирана до правителството, здравното министерство и здравната каса. В нея те настояват министерството да обяви 2010 година като преходна за реформата в здравеопазването, а при сключването на договорите с болниците да се прилагат изискванията към тях от предходната 2009 година. Те искат ясни критерии от касата към болниците, за да могат те да ги покрият. Протестиращите обявиха, че са готови да стигнат и до гражданско неподчинение, ако не бъдат чути.

Други новини от Плевен