Жители на Бърдарски геран скочиха срещу телевизионен сериал
Жители на Бърдарски геран скочиха срещу телевизионен сериал / снимка: DarikNews.bg,
Жители на Бърдарски геран скочиха срещу телевизионен сериал
55837
Жители на Бърдарски геран скочиха срещу телевизионен сериал
  • Жители на Бърдарски геран скочиха срещу телевизионен сериал

Около 2000 подписа срещу негативния начин, по който се представя село Бърдарски геран в родния сериал „Женени с деца”, са събрали жителите му, които смятат да съдят продуцентите от Нова броудкастинт груп АД, съобщи пред Дарик кметът Светлана Караджова. Според нея в показаните последни два епизода от първия сезон името на селото е използвано по циничен начин.

„Женени с деца в България” е телевизионен продукт и художествено произведение - като такъв той не представя реални лица и събития. По никакъв начин сериалът няма за цел да обиди или злепостави някого, се казва в позиция на Нова, изпратена до Дарик.

Село Бърдарски геран е столицата на  банатските българи. Жителите му се надяват да привлекат любители на селския туризъм, но смятат, че след репликите от сериала, едва ли ще имат много посетители, разказа кметицата.

„Самото повтаряне на Бърдарски геран през две минути във филма, специално да се натяква какъв пущинак е, каква кочина, какви смрадливи хора, и всичко тук е отвратително, даже и сериен убиец си имаме”, обобщи недоволствата в селото Светлана Караджова.

Банатските българи са потомци на бегълци от католическите села в Никополско и Свищовско, които, след погрома на Чипровското въстание през 1688 г., се заселват в областта Банат, тогава част от Австро-Унгарската империя. След Освобождението на България през 1878 г., се завръщат и основават пет села, сред които Бърдарски геран.