Желев хвали БСП, Костов пречел на дясното
Желев хвали БСП, Костов пречел на дясното / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Иван Костов пречи на обединението на дясното, мнението е на президентa на страната ни в периода 1990 – 1997 година и лидер на СДС в периода 1989-1990 година Желю Желев. Той се срещна с настоящия председател на синята партията Пламен Юруков в централата на СДС на „Раковски” 134.

„Съюзът на демократичните сили – в началото и 18 години по-късно” – бе темата на срещата на Пламен Юруков с Желю Желев. Настоящият лидер на сините представи госта си, който не е стъпвал с години в централата на партията, като „бащата на СДС”.

Желю Желев пък коментира, че е чудно как СДС е оцелял в тези 18 години на преход. Според него пътят, по който върви новото синьо ръководство е правилният - да не се отблъскват хора и създават врагове, а да се търсят приятели.

Желев смята, че политическата класа на страната ни е провалила прехода в икономическата му част.

„За да има демокрация, трябва да има, както силно ляво пространство, така и дясно пространство и център, разбира се.”, каза Желю Желев. Той припомни метафората, която обича да използва, когато говори за демокрацията, а именно, че тя прилича на птицата – „може да лети с две крили – лявото и дясното, когато са силни и загребват въздух тя може да върви, ако само с едното лети, а другото е счупено или парализирано, тя ще се завърти и ще падне на земята”.

По думите му голямата грешка на Иван Костов, докато беше на власт е, че той направи партийна приватизация и така корумпирана СДС, събори моралния му престиж.

БСП успя да се задържи на власт, защото прави необходимото, като води и дясна политика, посочи Желев.

Не съм дошъл да припознавам СДС като моя партия, обясни той. „След като си бил държавен глава да отидеш да търкаш банките в парламента, не върви. Дори в политиката, която от обществото се смята за мръсна работа, дори в нея има етика и естетика”, заключи Желев.