Зетят на пловдивски хотелиер се предаде на прокуратурата
Зетят на пловдивски хотелиер се предаде на прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Зетят на пловдивския хотелиер Ветко Арабаджиев - Стайко Стайков, който бе издирван за данъчни престъпления, се е предал, потвърдиха от Специализираната прокуратура. Във вторник следобед той е отишъл при обвинителите, придружен от адвокат, и е заявил, че иска да сътрудничи на разследването.

Стайков, който е син на шефа на „Винпром Карнобат” Миню Стайков, бе търсен и от Европол във връзка с аферата „Захарно петле” за източване на над 2,5 млн. лв. ДДС при фиктивни сделки с вносна захар.

Той е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение за създаване и ръководене на престъпна група, занимаваща се с данъчни престъпления. Заедно с него в ареста са още четирима души.

На 12 декември 2012 г. Стайко Стайков бе обвинен задочно като ръководител на групата, чиито членове Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев бяха задържани на 11 декември 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП под кодовото название „Захарно петле”. По време на операцията, проведена под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, се оказа, че Стайков е извън страната. Впоследствие бе обявен за общодържавно издирване, издадена му бе и европейска заповед за арест.

В момента зетят на Ветко Арабаджиев е в следствения арест на ул. „Майор Векилски” в столицата. Очаква се утре прокуратурата да внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че е арестуван и тартор на втора престъпна група - Мила Георгиева. Тя е задържана в Белград, след като на 14 декември 2012 г. беше обвинена задочно за ръководител на групата (заедно с Иван Георгиев Танев). Трима от членовете й - Ирена Косева, Владислав Милчев и Веселин Лафчиев, бяха закопчани на 13 декември м.г. при спецоперация на ГДБОП и ДАНС с кодовото название „Универсалните”. Танев и Георгиева тогава се оказаха извън страната.

Мила Георгиева е арестувана от сръбските власти на летището в Белград при опит да отлети за Дубай. Името й фигурира в червения бюлетин за издирвани лица на Интерпол. От българска страна е задвижена процедура по екстрадирането й в София, тъй като Сърбия все още не е член на Европейския съюз. По същото досъдебно производство в неизвестност остава единствено Иван Танев.

Според събраните до момента доказателства и двете престъпни структури, чиито ръководители доскоро бяха в неизвестност, са действали чрез система от търговски дружества по схемата „буфери-липсващи търговци-брокери”. Групата, ръководена от Стайко Стайков, е действала от февруари 2012 г. Чрез контролирани търговски дружества тя е осъществявала вътрешно общностно придобиване на бяла рафинирана захар от Гърция. Впоследствие, чрез деклариране на фиктивни сделки с дружества-фантоми или т.нар. „липсващи търговци”, се е избягвало плащането на ДДС, а захарта била реализирана на вътрешния пазар на занижени цени.

Групата на Иван Танев и Мила Георгиева е внасяла бяла рафинирана захар и хранителни продукти от Молдова и извършвала вътрешно общностни придобивания на подобни стоки от Гърция и Чехия. Тя е действала от началото на ноември 2011г. и е нанесла около 16 млн. лв. щети на бюджета.

Новини от Пловдив