/ iStock/Getty Images
Земетресение с магнитуд 3.5 по Рихтер е регистрирано малко преди 07:00 ч. тази сутрин в Източна България.

По данни на Сеизмологичния център към НИГГГ трусът е с епицентър на около 3 км на изток от град Провадия и на около 340 км от град София.

Земетресението е усетено от жителите на Провадия.

Няма данни за материални щети.



Земетресението близо до Провадия е слабо, но зоната там е сеизмична. В тази зона често стават слаби земетресения, но заради характера на скалите там доста често дори и слабите магнитуди на земните трусове се усещат от населението, каза за БТА доц. д-р Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) на БАН. Тя съобщи, че сега е получена информация, че "земетресението е било придружено с тътен".

В тази зона, около Провадия, се регистрират много на брой, но слаби земетресения, обясни доц. Петя Трифонова. Тя уточни, че тези чести земетресения там в повечето случаи са с магнитуд около 3 по Рихтер, или с магнитуд под 4. Имало е и две по-силни земетресения, които са били много отдавна - през 1900 г. и 1902 г. Те са били с магнитуд 4.1 и 4.2 по Рихтер, съобщи заместник-директорът на НИГГГ-БАН.

В зоната около Провадия няма силна сеизмичност, но районът е такъв, че сеизмичните колебания много се усещат от хората и затова те са много чувствителни към земните трусове, коментира доц Петя Трифонова. Тя обясни, че и да има последващи трусове, те вероятно ще са с малък магнитуд.