Земеделският министър зарязва лозя край Хисар
Земеделският министър зарязва лозя край Хисар / netinfo

Министърът на земеделието Валери Цветанов ще зареже лозята край хисарското село Старо Железаре. За пръв път тази година вместо Цар ще бъде коронясана Царица на лозята. С тази чест е удостоена управителката на винарските изби „Хисар” и „Любимец” Анна Ташкова, която ще асистира в зарязването на министър Цветанов.

В региона на Хисар, който носи славата на древно тракийско селище с култ към Дионисий, винарската изба отглежда 1500 декара грозде, предимно бели сортове. 3 000 декара са масивите й с червени сортове в района на Любимец .

Жрици на виното ще коронясат Цар на лозята и във Винарска изба „Старосел”. Управителят на комплекса Ангел Ангелов ще въведе многобройните си гости в Храма на виното, който е своеобразно копие на прочутия тракийски култов комплекс. Там те ще дегустират продукцията на избата. Кукери от Войнягово ще изпълнят древни ритуали за берекет през годината. Надяждане и надпиване, игри и танци ще тестват издръжливостта на гостите.

С вино и борби ще посрещнат Трифон Зарезан асеновградчани. Началото на празника е от 10 часа в местността край параклиса „Св. Трифон”, където ще бъде отслужена литургия. След нея ще започнат борбите, в които могат да участват всички мъже, без ограничения във възрастта. Пехливанските битки на Трифон Зарезан имат столетна традиция в района, която е възстановена през 1994 г.

В Карлово ритуалът „зарязване” ще бъде в местността „Беш бунар”. В празничната програма ще участват фолклорен ансамбъл “Розова долина”, оркестър “Орфей” и народната певица Цветелина Янева. Ще бъдат наградени победителите в конкурса за най-добро домашно вино.