Земеделците имат готовност отново да протестират?
Земеделците имат готовност отново да протестират? / снимкa: Sofia Photo Agency

Земеделските производители от всички райони на страната имат готовност за протести, каза председателят на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров в предаването „Денят” на Дарик. По думите му, обаче хората са отчаяни и са уморени от това, че при всеки протест получават някакви обещания, които след това не се изпълняват. В по-голямата си част земеделските производители са на мнение, че с настоящите представители на държаните институции и на правителството няма смисъл да се преговаря и те са по-склонни дори да изчакат преминаването на следващите парламентарни избори и евентуално тогава да започнат разговори с нови хора във властта, каза още Тодоров.

Конкретният повод за недоволството на земеделците е, че след преразпределянето на бюджетния излишък се вижда, че земеделските производители няма да получат обещаните 147 млн. лв. субсидии от правителството и, че в проектобюджета за 2009 г. също не са заложени национални доплащания от бюджета. Според него, ако сега протекат протестни действия отново нищо няма да бъде изпълнено. „И сега заложеното в закона за бюджета не се изпълнява или поне така изглежда за момента”, каза Ивайло Тодоров.

„Отлагането на всякакви действия струва месеци на това правителство, така че аз мисля, пък и земеделските производители са на такова мнение, че биха могли да изчакат. Осен това, което чухме като дебати и после като новини в пресата по отношение на разпределението на бюджетния излишък, ние потърсихме за коментар Министерството на земеделието и храните. От там буквално това беше отговорът, че засега няма предвидени средства”, коментира Ивайло Тодоров.

„Виждаме, че в Брюксел министърът отговаря да не се притесняваме за тези национални плащания, само, че няма как да не се притесняваме, след като досега винаги развитието на нещата е било отрицателно по отношение на договорките”, обясни Тодоров.

„По програма САПАРД бяха стартирани или поне позволени плащания по одобрени проекти от средства от националния бюджет, което всъщност не е лошо и това беше нашето искане още в началото на проблема, но на практика се вижда, че Фонд „Земеделие” с това, което днес казаха едва ли не ще се работи на минимума, т.е. ще се плаща минимално по проекти, докато Комисията не възстанови плащанията", посочи Ивайло Тодоров.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.