Зелените: След изказването на Москов линейки вече отказват помощ в ромски махали
Зелените: След изказването на Москов линейки вече отказват помощ в ромски махали / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зелените: Изказването на Москов бе грешка, линейки отказвали помощ в ромски махали
76934
Зелените: Изказването на Москов бе грешка, линейки отказвали помощ в ромски махали
  • Зелените: Изказването на Москов бе грешка, линейки отказвали помощ в ромски махали

Призивът на здравния министър д-р Петър Москов екипи на спешната помощ да не се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, е недопустима груба грешка. В това са категорични от политическа партия Зелените, откъдето съобщиха пред Дарик, че в резултат на изказването на Москов, линейки вече отказвали спешна медицинска помощ в ромските махали в Пещера и Ловчанци. Според съпредседателя на Зелените Петко Цветков има успешни модели за модернизиране на спешната помощ с обучение на лекари и парамедици и усилията на здравния министър трябва да бъдат в тази посока.

„По повод събитията от последните дни смятаме за груба грешка емоционалното изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов. Отказът от медицинска помощ и вменяването на колективна вина нарушават едновременно Конституцията на страната, Хипократовата клетва и общочовешките етика и морал. Имаме информация за откази от спешна помощ в ромски махали, където досега не е имало такива проблеми. Организацията „Амалипе" вече алармира, че в Пещера и на други места е имало такива откази. Ако тази информация наистина е вярна, е изключително притеснителна и не трябва да се стига до това", коментира Цветков.

Той призова за координирани действия на отговорните институции за осигуряване на условия за безпроблемна работа и гаранции за здравето и живота на лекарите, както и другите служители в екипите на Бърза помощ.

„В случаите, когато има посегателство над медицинско лице, да се приложи законът в цялата му сила за разкриване и справедливо наказание на извършителите без оглед на тяхната етническа принадлежност. Надяваме се усилията на министъра на здравеопазването да бъдат насочени в посока към успешните модели и опит за модернизиране и въвеждане на новите функции на парамедици и обучение на лекари как да се справят със ситуации на несигурност и риск. В тази връзка ще следим действията на правителството и специално на министър Москов", допълни още Цветков.