Зелената партия против застрояването на „Странджа”
Зелената партия против застрояването на „Странджа” / netinfo
Зелената партия изразява своето възмущение от решението на Върховния административен съд за обявяване за нищожна заповед министъра на околната среда, с която е обявен народен парк “Странджа” на площ от 116136, 2 ха. Това съобщиха от пресцентъра на Зелената партия.

Вече няколко години в природен парк “Странджа” продължава незаконното строителство. Стигна се дотам, инвеститора и представител на местната власт да заведат дело, с което обжалват заповедта за обявяване на природен парк “Странджа” – се казва в съобщението.

Обявяването на заповедта за нищожна дава възможност за застрояване на най-големия природен парк на България, който е предложен да бъде включен в мрежата НАТУРА 2000. България е една от страните в Европа с най-голямо биологично разнообразие, което е национално и европейско богатство, но незаконното строителство в защитените територии ще го унищожи, смятат от Зелената партия.

Зелената партия ще информира своите колеги от Европейската зелена партия за ликвидирането на ценна защитена територия в България, която следва да бъде част от европейската мрежа НАТУРА 2000. Зелената партия ще настоява пред Европейската комисия да бъдат приложени санкции срещу тези, които унищожават националното богатство на България, завършва съобщението.