Удължават с месец забраната за износ на инсулин
Драмата с недостига на някои лекарства всъщност се оказва твърде преувеличена. Това заяви по повод информацията, че отново има дефицит на инсулини в аптечната мрежа здравният министър Христо Хинков.

Дефицит на инсулинови лекарства у нас: Родители алармират за недостиг на 10 медикамента

Осигурени са медикаментите за всички нуждаещи се от инсулин за три месеца, увериха още здравните власти. От МЗ са категорични, че проблемът с липсата на инсулин и други лекарства в аптеките, е поради недостатъчно добрата работа на търговците на едро - те не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях и не поддържат достатъчно количества.

Те посочиха, че има драстични разминавания между количествата, които се пазят по складовете и наличностите по аптеките - примерът е с един от най-използваните инсулини "Тресиба" - в търговците на едро има 383 опаковки в цялата страна, а в склада на притежателя на разрешението за употреба над 20 хиляди.

Здравните власти анонсираха, че удължават до края на март забраната за износ на дефицитните лекарства.

"Министерството на здравеопазването системно следи процесите във фармацевтичния пазар. Всеки месец правим проверки с ИАЛ и РЗИ по аптеките по региони - какво има, какво няма и какво липсва. И не на последно място ние сме в колаборация с НЗОК по въпроса дали потребностите на пациентите от съответните лекарства са задоволени, като целта ни е да бъдат задоволени на 100%", заяви проф. Илко Гетов, зам-министър на здравеопазването.

Паралелните търговци искат възможност за еквивалентна замяна на лекарствата, покрити от НЗОК

През октомври преди първото ограничаването на износа на медикаменти са получени сигнали за 12 от граждани за липса на съответните инсулини. За месец януари 2024 са получени три сигнала - от Ст. Загора и Плевен. От началото на февруари сигналите са два - от Перник и пловдивското село Ягодово, информираха още здравните власти. 357 проверки на аптеки са направени в цялата страна през този месец, като към 23.03 данните показват проблеми с три инсулинови препарата в 2/3 от всички области.

"Можем да обобщим, че голямата част от основните инсулинови медикаменти ги има в достатъчна наличност за гражданите. За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки", заяви още проф. Гетов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня