Здравнонеосигурените българи били над 1,5 млн.
Здравнонеосигурените българи били над 1,5 млн. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравнонеосигурените българи са 1 620 000 според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Данните от извадката на сдружението са предоставени на БТА.

Извадката е направена след проучване на 94 лекарски практики в София, София-област, Пазарджик, Враца, Кърджали, Смолян, Разград, Варна и Велико Търново. Деветте области са подбрани на случаен принцип.

Общият брой на лицата в пациентските листи на тези практики е 212 246, или три процента от броя на българските граждани според последното преброяване.

Здравнонеосигурените в тези практики са 46 355 - 22 процента. Според данните от тази извадка може да се очаква, че здравнонеосигурените в страната са около 1 620 000.

Финансовите разчети и обемът на дейности, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса, трябва да бъдат въз основа на 5 744 000 здравноосигурени от всички възрасти, а не на 6 273 929, както е в момента, твърдят от сдружението.

От сдружението настояват Националната агенция за приходите да представи публично точна информация за броя на здравнонеосигурените - тези, които никога не са внасяли здравноосигурителни вноски, и тези - с прекъснати здравноосигурителни права.