Здравният министър: Няма драма по въпроса с ДДС на лекарствата
Здравният министър: Няма драма по въпроса с ДДС на лекарствата / Sofia Photo Agency, архив

Няма драма по въпроса за намаляването на ДДС за лекарствата. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя обясни, че в момента се подготвя процедурата за Бюджет 2013 и всеки министър излиза с предложения.

„Премиерът подкрепя предложението ми за сваляне на ДДС на лекарствата, но в бюджетната процедура трябва да се преценят всички плюсове и минуси и как това ще се отрази на хазната за другата година”, каза Атанасова и изтъкна, че в никакъв случай не е разочарована от отказа на Бойко Борисов.

Здравният министър повтори, че сметката за момента не излиза, тъй като около 200 млн. лв. няма да влязат като приход в бюджета, което означава, че в момента няма възможност за сваляне на налога. Според Атанасова има достатъчно сериозно поевтиняване на медикаментите. Около 1300 лекарствени продукта вече са служебно проверени. В абсолютна стойност има такива, чиито цени са паднали между 300 и 500 лв. В процентно съотношение от 2-3 до 87 на сто са най-големите намаления при лекарствата, посочи тя.

На въпрос има ли друг механизъм за намаление на стойността на лекарствата Атанасова отговори, че тя се формира като се реферира по европейски цени.

„До момента се правеше с осем европейски държави, но имаме предложение това вече да става със 17”, допълни тя. Следващата стъпка по думите й е сваляне на надценките на едро и дребно с по 2%. Тази промяна в наредбата ще се гласува следващата седмица от Министерски съвет.

Във Варна Атанасова коментира и предложението на Здравната каса за лимит на заболяванията.

„Методиката, която ръководството на Здравната каса е предложило, е обявена за публично обсъждане. Това е периодът, в който трябва да се чуят всички гледни точки. Знаете, бюджетът на Здравната каса за следващата година ще бъде с 50 млн. лв. повече. Трябва да има такова разпределение, че да се осигури еднаква и достатъчно качествена медицинска помощ навсякъде в страната. Т.е. трябва да има разпределение на средства и ръководството на касата е предложило това да става по достатъчно справедлив начин”, смята министърът.

Атанасова е на мнение, че ще се приеме консенсусно и добро решение за всички, така че нито пациентите да бъдат ощетени, нито здравните заведения да изпадат във финансови затруднения.

По повод предложението й за по-добра събираемост на здравните вноски, Атанасова каза, че е очаквала обединение на всички политически партии, но това не се е случило. Тя изрази надежда, че през новия политически сезон от есента парламентарно представените групи ще излязат с нови предложения по казуса.

Министърът не отговори дали ще иска повишаване на бюджета на здравното министерство догодина. „Сега е периодът, в който се правят разчетите. Веднага, когато са готови, ще бъдете уведомени”, увери Десислава Атанасова.