Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка
Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка / Sofia Photo Agency, архив
Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка
33050
Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка
Ана-Мария Борисова - от разклон до разклона
Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка
Ана-Мария Борисова - от разклон до разклона
  • Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка
  • Ана-Мария Борисова - от разклон до разклона
  • Здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка
  • Ана-Мария Борисова - от разклон до разклона

Ден след като стана ясно, че първият вот на недоверие към правителството на ГЕРБ ще е заради здравеопазването, ресорният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка. Това се случва по-малко от шест месеца след като положи клетва в Народното събрание. Премиерът е приел оставката на Борисова. Това стана ясно след редовното заседание на правителството и 15 минути след като сама тя публично обяви, че оставката й не е искана и дори не е обсъждана.  

Бившият вече здравен министър обясни, че поема отговорността за прибързаното оповестяване на здравната концепция и за разминаването между нейните медийни изяви и изказването на министър-председателя във връзка с доплащането на здравните услуги. Анна-Мария Борисова е вторият министър на здравеопазването от кабинета на ГЕРБ, който си тръгва от поста. През март с него се раздели Божидар Нанев

Според публикуваната наскоро здравна концепция от следващата година гражданите трябва да си доплащат разликата между реалната цена на медицинската услуга и средствата, осигурени от здравната каса за нея. В публичното пространство беше завъртяна цифрата от 20 процента, които ще доплаща пациентът. След вчерашното заседание на Изпълнителната комисия към ГЕРБ обаче стана ясно, че засега доплащането се отлага, а премиерът Борисов заяви, че министър Борисова не си е свършила работата.  

Ето как реагира Борисова: „Началникът на кабинета ми поиска концепция, в която да бъде разписано във времето кое как ще разположа и аз предоставих. Оттам нататък не знам. Аз ще поема отговорност. Не знам кой не си е свършил работата, но отговорността е моя".

Анна Мария Борисова обясни също, че партия ГЕРБ не е обсъждала оставката й: „Но моята оставка, както и на всеки министър, е винаги в джоба му. Тъй като нямам джоб, тя е в папката ми".

Минути след като министър Борисова напусна гранитната зала, стана ясно, че оставката й вече е разписана. 

Сред спряганите имена за нов министър на здравеопазването са досегашният заместник на Анна-Мария Борисова Гергана Павлова, шефът на здравната каса Нели Нешева, директорът на болница „Шейново" Иван Костов, шефът на болницата в Русе доктор Минчо Вичев и д-р Илко Семерджиев. Не е ясно дали оставка няма да подаде и професор Иван Миланов, който беше лична кандидатура на Борисова.

Проф. д-р Борисова е завършила медицина в Медицинска академия в София през 1974 година. Започнала е работа като интернист в Окръжна болница - Ловеч. През 1980 година е придобила специалност по вътрешни болести, а през 1982 година по ендокринология. През 1987 година е станала доктор по медицина. От 2006 година - професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, София. Има участия в над 10 клинични проучвания. Проф. Анна-Мария Борисова заема поста от началото на април тази година. Тя пое здравното министерство на фона на лекарски протести.

Предшественикът на Борисова - Божидар Нанев, подаде оставката си в края на март, след като прокуратурата го обвини за сключването на 2 неизгодни за държавата сделки, нанесли щети на стойност над 2,4 милиона лева. Сделките са свързани със закупуването на антивирусни препарати, като едната от тях е сключена през декември миналата година и чрез нея са набавени 200 хиляди дози от препарата Тамифлу на цена, много по-висока от цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания.