Следим нарастването на случаите, отчитаме и нещо, което към момента е добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. Това заяви здравният министър професор Костадин Ангелов в Гранитна зала на МС на брифинга, на който присъстваха още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Георги Димитров

"И в Кюстендил и във Враца, където бях лично, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо и достатъчно свободни легла. Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме, и разхлабването на мерките през 14 дни така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент - 200 и малко над 200 пациенти заболяемост на 100 000 души от населението на 10 дни", припомни проф. Ангелов.

Той отбеляза, че индексът на строгост на мерките у нас е сред най-ниските в Европа. "Следим данните и резултатите на 12 часа, постоянно сме във връзка с проф. Кантарджиев за новите щамове. Не пренебрегваме нито един показател", отбеляза още проф. Ангелов. 

„По отношение заетостта на болнични легла в страната: 40% са заети леглата за неусложнени пациенти. Заетостта на интензивните легла към днешна дата е 42%. Най-висок процент заети интензивни легла са в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-висок процент заети легла за неусложнени пациенти: 81% са в Благоевград, 57% са в област Плевен. По отношение на медицинския персонал от началото до момента броят на заболели медици е 9 937. Активните случаи са 729, от които на домашно лечение са 643, 86 са в лечебните заведения, от които 5 са настанени в интензивни структури“, каза още проф. Ангелов.

Георги Димитров

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че сме на 25-о място по заболеваемост в ЕС и пети на Балканите

"Почти запазваме класацията си по заболеваемост и смъртност. Заболеваемостта у нас е 124 души на 100 000, което ни отрежда 25-о място в ЕС и пето място на Балканите. По отношение на смъртността, тя е 7,3 на 100 000, което ни поставя на 15-о място по смъртност в рамките на ЕС", обобщи картината в Европа и у нас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"България, Гърция и страните от Скандинавието, без Швеция, все още остават в светлата зона. Най-тежко остава положението в Португалия и Чехия", обобщи картината в Европа главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "У нас най-ниска е заболяемостта в областите Видин, Добрич, Разград и Търговище. Най-сериозна остава картината в Кюстендил, поясни той. В България все още нямаме регистрирани случаи от новите южноафрикански и бразилски видове на коронавируса".