/ БТА
"Моето определение за нашата здравна система е, че тя е фрагментирана. Тази фрагментация обяснява до голяма степен и нейната неефективност". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на дискусионна платформа Powers Summit „Власт чувай 2023“. Събитието се провеждащата в София Тех Парк.

Според здравния министър при заболяване човек влиза за лечение в дадена болница, но след като е изписан пациентът често се връща „там откъдето е влязъл“. Не продължава тази грижа, която е необходима, за да може човек окончателно да се излекува и да се проследи дали ефектът от лечението в болницата е такъв, какъвто трябва, обясни той. По думите му фрагментацията води до това, че се наливат средства в здравната система, а резултатът не е добър.

Никой, включително и аз, няма да постави въпроса за увеличаване на здравната вноска, преди да сме запушили всички пробойни в системата, каза също Хинков. 

Аз чух, че нашите болни продължават да са болни, че здравеопазването не отговаря на очакванията, защото нашата смъртност е една от най-високите, каза още Хинков във връзка с предходни изказвания на лекари, експерти и депутати по темата здравеопазване.

Здравният министър каза, че COVID-19 е разкрил слабостите на системата. Той определи пандемията като стрес тест, който е показал, че „системата не е подготвена да посреща такива сериозни удари“.
Обнадежден съм обаче, защото видях, че в много болници се развива система на централизирана кислородна терапия и осигуряване на инфраструктура за разделяне на потоците пациенти при нужда, посочи още Хинков.

Здравната карта е само ориентировъчен инструмент за провеждане на политика, не е решение за проблемите, които имаме, коментира също той. 
 
Борислава Бибиновска/БТА