/ Снимка: Георги Димитров
Лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки от синдикат „Защита“ започнаха протест с палатков лагер в София. 

Палатките са разположени пред сградата на Министерството на здравеопазването (МЗ) и ще останат там до разрешаване на ситуацията, заканиха се хората.

Протестът е организиран заради неспазени обещания за повишаване на заплащането на труда.

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров

"Договорът, който подписаха, е с препоръчителен характер. Там има ясна клауза, че тези хубави неща ще се случат само и единствено, ако има средства. За първи път от над 10 години видяхме, че представителите на работодателите в здравеопазването не подписаха този договор. Трябва да се изработи ясна методика как точно парите да влязат в министерството, да влязат в здравните институции и да бъдат разпределени към нуждаещите се работници. Затова сме тук. Защото няма ясно гарантирани правила как точно това да се случи. Топката се прехвърля между Лекарския съюз, Здравната каса и Здравното министерство, пишат се кореспонденции... Затова ние сме отново тук", заяви д-р Адриан Симеонов от Александровска болница. 

"Беше обещано да ни се вдигнат парите, трябваше да се направи работна маса за заплатите, тези срещи не се състояха и тогава последва още един протест. Те спряха даже да коментират ковид добавките", допълни той. 

Протестиращите не изключват национален протест

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров

БТА