Здравната реформа трябва да продължи според д-р Борислав Димитров
Здравната реформа трябва да продължи според д-р Борислав Димитров / www.sxc.hu

Здравната реформа у нас е абсолютно спряла, важно е тя да продължи - това мнение изрази пред Дарик д-р Борислав Димитров, който е управител на Специализираната болница за онкологични заболявания в София. По думите му необходими са програми за профилактика на злокачествените заболявания, които да бъдат обезпечени финансово от държавата.

"Диагностиката е изключително важна не само за ранното откриване на онкологичните заболявания, но и при проследяването, особено при стадирането. В това отношение всяка иновативна технология дава много по-големи възможности", коментира още д-р Димитров, който участва в съвместния проект на сайта BestDoctors.bg и Филипс България за ролята на иновациите в устойчивата здравна система.

"Статистиката за нашата страна е особено неприятна. Всичко обаче би трябвало да започне още при профилактиката и осъществяването на масов скрининг при тези локализации, където е възможен. И именно тук е един от най-слабите пунктове на здравеопазването в България", отбеляза той. Д-р Борислав Димитров подчерта и необходимостта лекарите да информират повече пациентите за терапията, продължителността, страничните ефекти, шансовете за излекуване на злокачествените заболявания.

Цялото интервю четете тук.