Здравната каса плаща само за месец тест лентите на диабетиците
Здравната каса плаща само за месец тест лентите на диабетиците / снимка: sxc.hu
Здравната каса плаща само за месец тест лентите на диабетиците
24999
Здравната каса плаща само за месец тест лентите на диабетиците
  • Здравната каса плаща само за месец тест лентите на диабетиците

Всеки месец инсулинозависимите диабетици заплащат по 150 лева за тест ленти. Това обясни председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова по време на кръгла маса в парламента, на която бяха обсъдени проблемите на диабетиците. За хората над 18 години здравната каса заплаща годишно по 150 тест ленти на човек, което стига само за един месец.

В България хората на инсулин са над 65 хиляди души. Здравната каса и фармацевтични компании обмислят варианти как държавата да поеме поне 600 тест ленти.

България е единствената държава в Европа, която не заплаща напълно тест лентите на инсулинозависимите диабетици. И ако пациентът иска да се лекува правилно и да следи състоянието си както лекарите съветват, то това му струва около 1600 лева на година. Повечето хора, обаче не могат да си го позволят и по този начин застрашават здравето си, обяснява Елисавета Котова: „Което означава, че на три дни имаш право веднъж да си измериш кръвната захар. А диабетиците трябва да го правят всеки път преди да си сложат инсулина".

По време на кръглата маса в парламента стана ясно, още че здравната каса обмисля как да въведе лимити при изписването на лекарства. Една от идеите е от 1 април за всяко заболяване да се определи колко точно средства за медикаменти може да заплати държавата. Ако пациентът иска по-скъпи лекарства, то ще трябва да си ги доплати от джоба.