Здравната каса няма пари за лекарства
Здравната каса няма пари за лекарства / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравната каса няма пари за лекарства
35602
Здравната каса няма пари за лекарства
  • Здравната каса няма пари за лекарства

Националната здравноосигурителна каса няма пари да плати на аптеките за лекарства, които са дали на здравноосигурени граждани. Институцията е забавила плащанията към фармацевтите с 8 дни. По тази причина няколко аптеки в страната са спрели да дават лекарства по каса на клиентите си, съобщи за Дарик Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Крайният срок, в който здравната е трябвало да плати на аптеките за медикаменти, които са дадени на здравноосигурени хора, е бил 30 ноември. Николай Костов прогнозира, че ако до дни институцията не се разплати с фармацевтите, голяма част от тях ще спрат да отпускат лекарства по каса на клиентите си, особено аптеките, които работят много интензивно със здравната каса, и имат много блокирани пари".

Стефан Сгурев е собственик на аптеки във Велико Търново. Периода, за който касата му дължи пари е от 1 до 15 октомври:

„Питам аз, ако закъснея с данъците си, държавата би ли била толкова толерантна към мен и без никакви санкции да ме чака да й плащам. Нарушаване на договорни отношения, задържане на средствата на хората... нямам думи и коментари. Апокалиптичната картина, която се чертае от всички колеги, колкото и фантастично да звучи, е много реална и опасна - може да се наложи гражданите да пътуват през четири-пет града да си купят един блистер аспирин. Нещата са много сериозни и драматични".

От НЗОК увериха, че от утре ще започнат плащанията към аптеките. От там не пожелаха да обяснят на какво се дължи забавянето, но обещаха утре да бъде публикувана информация на интернет страницата им относно трудностите и причините, предизвикали забавянето на плащанията. От отговора към Дарик се разбира, че има преразход на средствата за лекарствени продукти за тази година. В края на миналата година институцията отново забави плащанията към аптеките, защото беше направила сериозен преразход на бюджета. Тогава се наложи част от задълженията към фармацевтите да бъдат заплатени със средства от бюджета за следващата година.