Здравната каса готова с бюджета за догодина
Здравната каса готова с бюджета за догодина / netinfo

Управителният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие проект на бюджета за здравно осигуряване през 2009 година, съобщиха от касата. Проектът е изготвен на база здравноосигурителната вноска за следващата година, която ще бъде 8 процента, и 500 милиона лева допълнителни средства, в сравнение с предходната година.

На 20 октомври събранието на представителите ще го разгледа. Управителният съвет взе решение за отблокиране на резерва на здравната каса, като 136 милиона лева ще бъдат насочени към болничната медицинска помощ, а 7 милиона – за заплащане на дентални дейности.

С друго решение ще бъде открита процедура за разработване и внедряване на система на публични ключове за нуждите на националната каса. Председателят на управителния съвет д-р Емил Райнов е изпратил писмо до ръководството на Българския лекарски съюз, в което се изразява готовност за продължаване на преговорите по националния рамков договор за 2009 година.

В писмото се напомня, че съсловната организация не е представила решение кои упълномощени нейни представители ще преговарят по договора. За преговори е посочена датата 6 октомври.