Здравко Георгиев: Ще съдя виновните български държавници за процеса в Либия
Здравко Георгиев: Ще съдя виновните български държавници за процеса в Либия / netinfo

"Готов съм да съдя виновните държавници в България за процеса в Либия, след като всичко приключи" - това заяви д-р Здравко Георгиев в телефонно интервю от Триполи за „Пропаганда” на Дарик.

"Има втвърдяване на режима по време на свижданията с осъдените на смърт пет българки в затвора „Джудейда”, съобщи още д-р Георгиев. Той допълни, че не разбира на какво се дължи оптимизмът на заместник външния министър Феим Чаушев, за скорошното освобождаване на медицинските сестри и добави:

"Нека веднъж да ни освободят, нека се приберем в България, аз няма да оставя нещата по този начин след всичко, което преживях. Смятам, че основните виновници са Олег Маринов, посланикът ни тогава Кръстьо Илов, Надежда Михайлова, Иван Костов, Филчев и т.н., тъй като те пропуснаха началото на делото.

Аз такива рестрикции не съм виждал в последните 5 години. Висят ни на главата. На мен все още не ми разрешават официални свиждания след потвърждаване на смъртните присъди, на посолството също не разрешават посещения, въпреки многобройните опити, молбите, които се изпращат, но свиждания няма.

Второто втвърдяване на режима се състои в това, че свиждането е един час, при което цялата полиция стои до нас, снимат ни, проверяват много щателно багажа ни. Това досега не е било. Те много добре знаят, че ние няма нищо незаконно да внесем, освен храна и дрехи какво друго можем да им дадем".