Завърнаха се и последните ни участници в 20-тата Антарктическа експедиция
Завърнаха се и последните ни участници в 20-тата Антарктическа експедиция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Последните от участниците в 20-тата Антарктическа експедиция се завърнаха в България с полет от Рим. Командирът на базата Васил Котев, лекарката Румяна Андонова, биоложката Елмира Тракийска, Иглика Трифонова и Гергана Лаптева бяха посрещнати от близките си на Летище „София”.

Пред журналисти Васил Котев каза, че експедицията е приключила успешно, въпреки някои трудности през последните десет дни, когато непредвидено рано ги е застигнал студът. Той добави, че през следващите месец-два ще бъдат планирани новите експедиции, като следващата се очаква да започне през октомври. Котев посочи, че от остров Ливингстън, на който се намира базата ни, носи много снимки и приятно усещане, пише БТА.

Биологът Елмира Тракийска каза, че експедицията ни е взела проби, които ще бъдат изследвани в Националната генетична лаборатория. Чрез тях в продължение на три години ще се наблюдава в каква степен се случват мутации с определени животни и доколко те се борят с глобалните промени. Ще се наблюдава и колко се натоварват радиационно самите участници в експедицията. Тракийска добави, че експедицията е успяла да вземе проби от мъхове и лишеи, които досега не са били изследвани от учени.