Заведоха първия колективен пациентски иск срещу НЗОК
Заведоха първия колективен пациентски иск срещу НЗОК / Sofia Photo Agency
Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването" заведе първия колективен пациентски иск срещу Националната здравноосигурителна каса в Софийски градски съд. Четиримата пациенти, завеждащи делото, са болни от хроничен вирусен Хепатит В, като през последната година им е отказан прием на документи за лечение.

Тодор Петров е един от пациентите, който завежда иска срещу здравната каса. „Направиха ми пълни изследвания и се оказа, че вирусът е активен и трябва да се лекува веднага. Лекарският екип ми издаде всички необходими документи и протоколи по програмата на здравната каса и през април, отивайки в Районната здравноосигурителна каса, за да бъда одобрен и да ми бъде отпуснато лечението, ми казаха, че всичко е наред, но не могат да ме приемат, тъй като финансовата рамка на програмата е изчерпана. Това е абсурд – през март да бъде изчерпана финансовата рамка за една година”, разказа Тодор Петров.

Лекарите обясняват на Тодор, че това е последният му шанс да се излекува. Той се принуждава да изтегли кредит, за да плати лечението си. На месец лечението на пациентите с Хепатит В излиза 2500 лева. По неофициални данни броят на засегнатите лица, които биха могли да се присъединят към иска, е повече от 100.

Сдружението подготвя още два иска, които да заведе в съда. Те са за химио- и лъчетерапия, съобщи за Дарик радио Теодора Захариева, председател на организацията.