Заведенията без камери без удължено работно време в Благоевград
Заведенията без камери без удължено работно време в Благоевград / снимка: sхc.hu

Всички нощни заведения в Благоевград, около които не се поставят охранителни камери ще бъдат лишени от разрешително за работа в късните часове, заяви кметът Костадин Паскалев. Той се закани, че ще внесе предложение до общинския съвет, според което всички собственици на нощни заведения да се задължат да обезопасят района около баровете си с камери и жива охрана. Освен това съдържателите ще бъдат длъжни да пазят записите от камерите определено време и при необходимост да ги предоставят на полицията. Мерките бяха набелязани на съвместна среща между представители на общинска администрация, ОД на МВР - Благоевград, охранителни фирми и 35 ресторантьори, имащи разрешително за работа в късните часове. "Тези действия се предприемат с оглед осигуряване на безопасността на младите хора в града", заяви Костадин Паскалев.

 

Той заедно с директора на ОД на МВР Благоевград анализираха ситуацията през изминалата година, когото са съставени сериозен брой актове, а общо 153-ма души са закарани в Спешен център след инциденти около заведенията в нощните часове.

 

Представителите на ресторантьорския бизнес отчасти приеха предложението на общината и полицията да бъдат поставени охранителни камери, но не се съгласиха с това за осигуряване на жива охрана, която да отговаря за определени параметри пред заведенията. "Това излишно ще утежни финансовото състояние на фирмите ни", коментираха те.

 

Според тях средствата, които ще бъдат изразходвани за подобни обезопасителни мерки са непосилни за тях. "Всички знаем, че лятото града ни се изпразва и ако към разходите включим и охрана, за която ще трябва да плащаме непрекъснато, ще работим на загуба", категорични са те.