Затворник съди държавата за половин милион лева заради пневмония
Затворник съди държавата за половин милион лева заради пневмония / Sofia Photo Agency, архив

Затворник настоява за 500 000 лв. обезщетения от ГД "Изпълнения на наказанията" към Министерството на правосъдието заради неосигурена адекватна медицинска помощ.

Дончо Пехливанов, който излежава присъда в Бургаския затвор, твърди, че следствие на незаконосъобразно бездействие на служители от затвора не е получил своевременно лечение на бронхопневмония.

Поради това здравословното му състояние се е влошило рязко и по спешност е бил настанен в болница. След проведеното оперативно лечение, не са му били осигурени нужните медицински грижи през възстановителния период, смята той.

Неимуществените вреди, които претендира, че е претърпял, са за периода ноември 2011 - май 2014 г. Затворникът настоява, че през това време е засегнато достойнство му в резултат на бездействие и арогантно и презрително отношение на медиците и ръководните служители, работещи в Бургаския затвор.

Затворник иска 10 000 лв. обезщетение - отказали му психолог и зъболекар

По делото е поискана и допусната съдебно-медицинска експертиза и е разпитан свидетел, който е изтърпявал наказанието си заедно с ищеца през зимата на 2012 година.

Административният съд в Бургас е отхвърлил иска за обезщетение като неоснователен и недоказан и е осъдил Дончо Пехливанов да плати 7740 лева дължими такси и разноски.

Лишеният от свобода обжалва решинието на бургаските магистрати във Върховния административен съд.

Други новини от Бургас