Затвориха ГКПП Капитан Петко войвода за два часа
Затвориха ГКПП Капитан Петко войвода за два часа / снимка: DarikNews

По информация от гръцките гранични власти обаче, ГКПП Капитан Петко войвода е затворен от 16.30 до 18.30 ч. днес, съобщават от ГД "Гранична полиция". От службата допълват, че в предварителната информация не е уточнено дали спирането засяга целия автомобилен поток или само товарните автомобили.

В друга предварителна информация от гръцките власти се съобщава, че пунктът Илинден - Ексохи ще бъде затворен след 20.00 часа.

В нормален ритъм работи най-големият и най-натоварен входно-изходен пункт - ГКПП Кулата, информират от пресцентъра на МВР.

„Дано се разберат с тяхното правителство. Но на този етап проявяват разбиране и за няколко часа, когато затворят, след това ги пускат да вървят", заяви пред Дарик премиерът Бойко Борисов днес. Гръцките фермери обаче отказаха среща с представители на правителството на Гърция.

Вчера на среща в Банско между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и ръководители на туристически организации, хотелиери, ресторантьори и туроператори бе обсъдена темата за блокадата на българо-гръцката граница и загубите, които тя причинява в туристическия бранш. Министър Трайков определи обстановката по границата като динамична и непредсказуема. „Знаете, че водим разговори на всякакво равнище за разрешаване на проблемите и загубите, причинени от блокадата на границата. Данните, които получаваме от хотелиерите, са за много сериозни загуби, които достигат до 500 000 евро на ден - от неосъществени посещения, отменени резервации и като цяло от нереализиран оборот", каза министърът.

Вчера от 12.15 часа бе затворен за товарни автомобили ГКПП Кулата - Промахон, заради което се бе образувала опашка от 55 камиона. Останалите три пункта на българо-гръцката граница - ГКПП Илинден, ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Златоград - работиха нормално.